Titel

Korte Kabel

Campagnebeeld korte Kabel: mensen werken samen rond energie

Die hoge energiefactuur beu? De oplossing is misschien wel te vinden in eigen buurt of dorp. Sinds 1 januari 2023 kunnen burgers en andere lokale spelers zoals een lokaal bestuur, plaatselijke onderneming of landbouwer hun energie delen in groep, daardoor kan je energiefactuur een stuk economischer én ecologischer.

Met de campagne Korte Kabel wil Landelijke Gilden energiedelen meer bekendheid geven en stimuleren. Onze ultieme droom? Zelfvoorzienende dorpen waar vraag en aanbod lokaal op elkaar afgestemd zijn! 

Heb je interesse in dit thema of wil je hieraan meewerken? Schrijf je hieronder dan in voor onze nieuwsbrief. Vink bij de keuze-opties 'plattelandsprojecten' aan en krijg tweemaandelijks het maatschappelijke plattelandsnieuws van Landelijke Gilden, waaronder onze updates rond Korte kabel, in je digitale brievenbus!

Ontdek de campagne

  1. Wat is korte kabel?
  2. Waarom korte kabel?
  3. Mee uitdragen? Download het campagnemateriaal

Wat is korte Kabel?

Met Korte Kabel heeft Landelijke Gilden een oplossing klaar voor het energieprobleem waar we allemaal van wakker liggen. Dit initiatief bestaat uit verschillende acties waarmee we het delen van energie meer bekendheid geven en toegankelijker maken. Voordeliger, groener en dichterbij.

In Hal (Hoogstraten) hebben we HALnet: hét voorbeeld van een succesvolle energiecoöperatie. Burger, landbouwer en ondernemer zijn hier gezamenlijk energieproducent en -consument. Dat levert voor iedereen voordelen op. Zo krijgt de producent meer voor zijn energieoverschot en betaalt de consument minder voor deze lokale energie, mits een goed getimed en slim verbruik.

Met Korte Kabel streeft Landelijke Gilden ernaar om met met gelijkaardige oplossingen en coöperatieve modellen zoveel mogelijk voet aan wal te krijgen in de Vlaamse dorpen. Daarmee stimuleren we energietransitie en houden we de factuur betaalbaar. In Ranst, Heist-op-den-Berg en Wuustwezel zijn we alvast aan de slag om een energiegemeenschap op te richten.

 

Waarom korte kabel?

De Vlaamse overheid maakte energiedelen in groep vanaf 1 januari 2023 juridisch mogelijk. Praktisch heeft ze echter nog veel werk, want er is bijvoorbeeld nog geen duidelijkheid over hoe de administratie precies moet verlopen en wie daarvoor zal betalen. Landelijke Gilden vraagt daarom dat de overheid zo snel mogelijk werk maakt van dit kader, zodat iedereen een steentje kan bijdragen aan de oplossing voor de energiecrisis. Tegelijk moeten ook verenigingen en gemeentebesturen goed geïnformeerd worden, zodat zij op hun beurt mensen kunnen samenbrengen om te starten met energiedelen. 

Landelijke Gilden engageert zich alvast om samen die praktische uitdagingen in kaart te brengen en in gesprek te gaan over mogelijke oplossingen, vanuit onze ervaringen in de pilootprojecten in Ranst, Heist-op-den-Berg en Wuustwezel.