Titel
Een karrenspoor als oprit
Geschreven op
Beschrijving
Een pareltje in je (voor)tuin!
Afbeelding
Een pareltje in je (voor)tuin!
Vooral als je de juiste materiaal- en plantenkeuze maakt
Een karrenspoor als oprit is een mooie manier om minder verharding in je tuin te hebben, maar toch te genieten van een comfortabele toegang. Om een duurzaam resultaat te bekomen is een goede aanleg van belang. Bijzondere aandacht gaat naar de fundering van de sporen en de plantenkeuze.
Fundering
Je gaat voor een karrespoor op eenzelfde manier aan de slag als voor een gewone oprit. Dat wil zeggen dat je de volledige ruimte die je als oprit wil gebruiken, uitgraaft. De grond bewaar je voor later. Vervolgens voorzie je de oprit van een onderbed met steenpuin van minimaal 15 cm dikte. Dit biedt de nodige stabiliteit en voorziet in een goede waterdrainage. Hierop bouw je de fundering van de karrensporen zelf. Zorg ervoor dat de stroken ongeveer 40 tot 60 cm breed zijn en positioneer de stroken zodat ze een autowielspanwijdte van 1m60 tot 2m00 aankunnen. De verdere opbouw van de fundering is afhankelijk van het bestratingsmateriaal.
- Grind of dolomiet: Leg een laag van minimaal 10 cm dik op steenpuin, eventueel met een kruidwerend doek ertussen. De boordstenen leg je in stabilisé.
- Betonklinkers: een laag van 10 tot 15 cm stabilisé met daarop een bed van lommelzand van 4 cm
- Dikke tegels (2 tot 4 cm): 5 cm stabilisé, 5 cm chape en daarop een mortelbed van 1cm waarin de tegels gelegd worden
- Kasseien: een bed van breek- of rijnzand van 15 tot 20cm dik.
Lage beplanting
Robuust genoeg om over te lopen
Als je karrensporen klaar zijn, vul je de ruimte ernaast opnieuw op met de grond die je opzij legde tijdens de aanleg. Het is niet nodig om de grond te verrijken met meststoffen. De meest geschikte planten voor dit soort beplanting vragen een armere grond. Extra meststoffen kunnen er voor zorgen dat planten hoger worden dan je wil voor een oprit.
Beplant naast de karrensporen laagblijvende planten die tegen beloop kunnen. Er zijn heel wat laagblijvende grassen die geschikt zijn, maar ook verschillende kruiden en sedumplanten zoals muurpeper zijn een optie. Met bloeiende soorten zoals kruiptijm doe je ook de bijen een plezier.