Titel
Gezocht: experten om dorpszalen toekomstbestendig te maken
Geschreven op
Beschrijving
Ben jij expert en wil je dorpszalen toekomst geven? Landelijke Gilden zoekt jouw kennis om samen vrijwilligers te begeleiden, advies te geven en een sterk netwerk op te bouwen!
Afbeelding
Om dorpszalen te versterken en toekomstbestendig te maken, start Landelijke Gilden een project in LEADER Haspengouw Zuidwest: “Dorpszalen hebben ondernemingsplannen”. Een belangrijk onderdeel hiervan is de oprichting van een pool van experten. Deze deskundigen zullen advies op maat geven over uitdagingen waarmee de dorpszalen kampen en input leveren bij de ontwikkeling van hun ondernemersplan. Door deze samenwerking leren de experten de specifieke uitdagingen van dorpszalen kennen. De bedoeling is dat zij ook na de projectperiode beschikbaar blijven om andere zalen te ondersteunen.
Wat houdt de expertpool in?
De pool van experten is samengesteld uit specialisten in diverse domeinen, zoals bouwkunde, energiebeheer, juridische vraagstukken, communicatie, en vrijwilligersmanagement. Zij zullen:
- Advies geven tijdens locatiebezoeken: Samen met de beheerders van een dorpszaal analyseren ze specifieke uitdagingen en reiken ze oplossingen aan.
- Verslagen opstellen: Deze verslagen bevatten concrete aanbevelingen voor de bezochte zaal en algemene principes die bruikbaar zijn voor andere zalen.
- Uitwisselingen bijwonen: Deelnemende dorpszalen leren van elkaar tijdens kennisuitwisselingsmomenten, waar ook een expert aanwezig is.
- Bijdragen aan een community of practice: Door hun betrokkenheid leggen de experten mee de basis voor een duurzaam netwerk van kennis en samenwerking tussen dorpszalen.
Gezocht: expertise op 11 sleutelgebieden
Landelijke Gilden is op zoek naar experten die bijdragen op een of meer van de volgende onderwerpen:
- Rechtspersoonlijkheid en juridische aspecten: Advies over hoe een dorpszaal juridisch correct gestructureerd kan worden.
- Gebouwbeheer: Onderhoud en optimalisatie van de buitenschil.
- Energiehuishouding: Duurzame oplossingen om energie te besparen.
- Buitenruimte en vergroening: Praktische en esthetische inrichting van parkeerplaatsen en omliggende terreinen.
- Binneninrichting: Functionele en aantrekkelijke indeling van de ruimte.
- Relaties met de omgeving: Hoe kan een dorpszaal beter aansluiten bij de buurt en haar behoeften?
- Derde-plaats-denken: Inspiratie uit andere gemeenschapsruimtes zoals dorpspunten en buurtcentra.
- Digitale tools: Beheer van reservatiesystemen, toegangstechnologie en andere digitale middelen.
- Bestuurszaken en vrijwilligersmanagement: De rol van bestuursorganen, interne reglementen, en het aantrekken van nieuwe vrijwilligers.
- Marketing en communicatie: Effectieve strategieën voor promotie, prijszetting en het bereiken van doelgroepen.
- Financiën: Inzicht en ondersteuning bij financieel beheer en strategie.
Hoe werkt het?
Per locatiebezoek wordt één deelonderwerp uitgediept. Een expert leidt de dialoog en geeft advies op maat van de locatie. Tegelijkertijd worden algemene principes gedeeld, zodat andere dorpszalen hier ook mee aan de slag kunnen. Na een bezinningsperiode organiseren we een opvolgmoment, waarin de deelnemende beheerders hun ervaringen en inzichten delen. Deze aanpak versterkt de praktische toepassing van de adviezen en bouwt verder aan een duurzaam netwerk van dorpszalen.
Samen werken aan de toekomst
Met dit project wil Landelijke Gilden niet alleen de deelnemende dorpszalen versterken, maar ook een breder draagvlak creëren voor kennisdeling en samenwerking. Door de community of practice te ontwikkelen, ontstaat een blijvende verbinding tussen de deelnemers en de experten.
Ben jij expert op een van de genoemde gebieden en wil je bijdragen aan een sterker netwerk van dorpszalen? Neem contact op met Katrien Weckx (katrien.weckx@landelijkegilden.be) om deel te worden van dit inspirerende project en samen een duurzame toekomst voor dorpszalen mogelijk te maken.