Titel
Groenten beschermen tegen vorstschade
Beschrijving
Afbeelding
Welke groenten moet je afdekken?
De actieve moestuinier die zorgt ervoor dat hij het hele jaar door kan oogsten. Er staan dus in december en januari nog volop groenten in de moestuin. Winterprei, savooikool, spruitkool en knolselder zijn slechts enkele van deze soorten. Maar wanneer moet je nu overgaan tot het beschermen van deze groenten?
- Knolselder, knolvenkel, snijbiet en andijvie die krijgen, het al moeilijk bij -5°C.
- Spruitkool pas bij -8°C
- Winterprei, savooikool en pastinaak die kunnen wel -10°C verdragen.
Hou ook rekening met de vochtigheid van de grond. Hoe natter de grond, hoe vorstgevoeliger de planten zullen zijn.
Sneeuw
Sneeuw heeft ook een invloed. Als het gaat sneeuwen dan is het raadzaam om iets eerder te gaan beschermen. Sneeuw fungeert namelijk als isolator en houdt de warmte in de grond vast, waardoor de luchtlagen bij de grond lokaal nog iets kouder kunnen zijn. Afdekken voor de sneeuwval zorgt dan weer voor een extra warm dekentje.
Te veel sneeuw op de afdekking kan echter extra gewicht op de planten leggen, wat drukschade kan veroorzaken. Een laag natte sneeuw met een dikte van 5cm weegt zo'n 25 à 30 kg per m².
Waarmee dek je af?
Gebruik bij voorkeur ademende materialen om verstikking of rotting van de groenten te voorkomen. Het meest natuurlijke materiaal is stro maar ook jute, oude lakens of karton kunnen dienst doen. Verder kan je ook vliesdoek gebruiken. Vliesdoek is zeer licht, water en luchtdoorlatend.