Titel
Het PC in Balegem, de kracht van de eenvoud en de jaren ervaring
Geschreven op
Beschrijving
Reportage over de dorpszaal in Balegem
Afbeelding
Op reportage naar Balegem? Bij de meeste mensen doet dat een belletje rinkelen in verband met een drankje waar “Vieux Système Balegemse graanjenever” op staat. “Balegemse steen” bestaat ook. Ik richt mijn schreden naar de Poststraat 48a waar een groot bord ‘Parochiaal Centrum’ mij welkom heet. De ingang naast de jongenschiro ligt wat verdoken, maar eens binnen vind ik twee grote zaalruimtes. Ergens staat ‘Maximum 216 personen’. Voor een dorp van 3.600 inwoners is dat veel.
Op het eerste zicht is te merken dat de zaal al heel wat heeft meegemaakt. Aan de buitenkant in de Poststraat zijn de grote ramen van de zaal. Links en rechts van de zaal staat telkens een huis, vroeger in gebruik door de kerk. De eigenaar van het hele complex is de kerkfabriek. Vorig jaar werd één huis verkocht aan een privé persoon; dat wordt nu gerenoveerd. Het andere huis is nog bewoond.
Drie bestuurders van de vzw ‘Parochiale werken van Balegem’ leiden me rond. De voorzitter, Willy De Moerloose, laat zich verontschuldigen. “Onze uren rekenen we niet, maar we doen wel alles samen” zeggen Rik Van den Bussche, Herman De Visscher en Frans Kenis. De statuten van de vzw stipuleren dat ze opgericht zijn om het gemeenschapsleven in Balegem te bevorderen door steun te verlenen aan parochiale en sociale verenigingen. Hiervoor kunnen ze geschikte activiteiten organiseren en het patrimonium ter beschikking stellen.
Ongeveer 100 activiteiten per jaar staan er in totaal op de kalender. “We hebben de klassieke gebruikers: Samana, Ferm, het parochiaal zangkoor, de catechese, de jongens- en meisjeschiro en ook de vrije basisschool. Okra en de Gezinsbond zijn recent gestopt.” Reclame maken ze niet, hun aanwezigheid op het internet is minimaal. “Maar wie tevreden is, komt terug. We hebben wel concurrentie. Zaal “De Kring”, uitgebaat door de gemeente, onder andere en drie andere méér commerciële zaaltjes. Wij zijn echter goedkoper.” Tijdens de verkiezingen is de zaal ook in gebruik, en tijdens het 2-jaarlijkse dorpsfeest Bruisend Balegem op 15 augustus is het op de koppen lopen. De zaal is dan meestal veranderd in een tentoonstellingsruimte.
Verwarmen gebeurt met gas. Aan LED wordt gedacht, de inspiratie kwam van ‘Boost je dorpszaal’. De keuken is ruim maar wordt relatief weinig gebruikt. Meestal is er een traiteur. Alle gerief is wel netjes opgeborgen in de kastjes en kan gebruikt worden zonder méérprijs. “In de voorbije jaren is de zaal grondig opgeknapt (geverfd, elektriciteit, brandveiligheid,…). De toog is opnieuw ingericht en is langs twee kanten bruikbaar zodat elke zaal kan bediend worden.”
Het bestuur bestond vroeger uit tien mensen. Nu nog vier; en allemaal zestigplus. “We hadden een jonger iemand gevonden, maar die is op zich zelf begonnen. We zijn dus weer op zoek naar versterking van onze bestuursploeg.” Een gesprek tussen de heren komt op gang. De nostalgie is aanwezig, en een klein beetje onzekerheid over de toekomst. “Kunnen we nog zo verder doen? We worden er niet jonger op en de benodigde investeringen (o.m. WC voor mensen met beperking) zijn niet voor morgen. Van de gemeente of de kerkfabriek is niet direct veel te verwachten.
"Het grootste nadeel is het gebrek aan buitenruimte. Recepties of zo kunnen niet buiten doorgaan. We staan direct op de straat.” Het is spijtig genoeg niet de enige plaats in Vlaanderen waar dit te horen is.
De vier bestuursleden hebben de vaste wil om de zaal draaiende te houden. Misschien moeten ze af van ‘we doen alles’ naar een méér gericht aanbod. Daarvoor zijn misschien niet alle lokaaltjes nodig en kan er bijvoorbeeld ruimte gemaakt worden om een buitenterras te maken. Ofwel kan een sterkere samenwerking met de buur-jeugdbeweging een andere dynamiek op gang brengen. Het zijn vragen waar véél van onze zaalbeheerders mee te maken hebben.
Van links naar rechts: Willy De Moerloose (voorzitter), Rik Van den Bussche, Herman De Visscher, Frans Kenis.
zie ook website
Grote zaal - toog bruikbaar aan twee zijden - ingang