Titel
Landelijke Gilden opent 5 plus-plekken in Limburg
Geschreven op
Beschrijving
In het voorjaar 2023 kregen 5 Limburgse dorpen onder begeleiding van Landelijke Gilden een nieuwe ontmoetingsplek in samenwerking met of binnen de muren van een zorg- of welzijnsinstelling.
Afbeelding
Het projectidee
Plattelandsdorpen hebben de afgelopen jaren ingrijpende veranderingen doorgemaakt. Buurtwinkels, lokale bakkers en gemeenschappelijke voorzieningen zijn in aantal afgenomen. De vergrijzing is toegenomen, samen met het aantal alleenstaanden en eenoudergezinnen. Zelfs vandaag de dag voelen we nog steeds de nasleep van de pandemie. Het verenigingsleven staat onder druk en eenzaamheid heeft zijn greep op het platteland versterkt. Dit heeft een grote impact op het welzijn van de dorpsbewoners, met name de kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met beperkte mobiliteit. Tegelijkertijd zagen we dat veel zorg- en welzijnsinstellingen vóór de pandemie op zoek waren naar manieren om meer verbinding te maken met de buurt. Mensen met psychiatrische problemen of een beperking willen immers, net als iedere andere burger, deel uitmaken van de samenleving en hun rol opnemen. Met het plattelandsproject ‘Plus-plekken, dorpen inclusief versterken’ wilden we een antwoord bieden op deze uitdagingen.
Een plus-plek in Pelt, Koninksem, Lafelt, Heusden en Lummen
In DAC (Dynamisch Activiteitencentrum) van ’t Weyerke, de plus-plek van Heusden, worden regelmatig buurtactiviteiten georganiseerd, vind je een unieke geschenkwinkel en een gezellige bistro. Je kan er terecht voor teambuildings en de ruimte wordt verhuurd aan verenigingen, particulieren en organisaties. Ze lanceren ook de DAC-fiets, waarmee ze diensten en producten aan huis zullen leveren en mensen zullen brengen en halen. DAC zet sterk in op samenwerking en projecten met anderen.
De plus-plek in Koninksem wordt voornamelijk gerund door vrijwilligers en is gelegen in de pastorie, op wandelafstand van zorgboerderij Hoge Dries voor volwassenen met een mentale beperking. Ze organiseren regelmatig koffiekletsen en kaartnamiddagen, er is een petanquebaan en elke laatste maandag van de maand fungeren zij als digipunt waar mensen terechtkunnen met hun digitale vragen en uitdagingen. De plus-plek in Koninksem heeft verschillende lokalen en een gezellige buitenruimte waar buurtbewoners en verenigingen activiteiten kunnen organiseren. Verschillende zorggebruikers van Hoge Dries vervullen een rol in de plus-plek: van tuinonderhoud tot bediening van drank. Ze boden ook wekelijkse hulp bij de verbouwingswerken.
De plus-plek van Lummen ligt op het domein van De Winning, een zorgorganisatie voor iedereen die niet op de reguliere arbeidsmarkt terechtkan. Hier vind je een gezellig eetcafé, een hoevewinkel en automaten met lokale, korte keten producten, een educatief wandelpad, een openluchttheater, een afdak met zitplaatsen en een belevingsboerderij waar je helemaal tot rust kan komen. En dat alles in een groene omgeving.
De plus-plek in Lafelt zal dienen als sportfaciliteit voor de zorggebruikers van Covida, als ontmoetingsplek voor de buurt en als speelruimte voor de jeugd. Het is de ideale plek om buurtbewoners samen te brengen en activiteiten te organiseren. Dankzij de plus-plek krijgt zowel de buurt, de school, Covida als het Kloosterhof, extra buitenruimte om dingen te organiseren
Het Trefpunt De Gorten, de plus-plek in Pelt, is vandaag de ontmoetingsruimte van de zorggebruikers van de Klimroos. Dankzij het project fungeert deze plek nu ook als extra locatie voor activiteiten van de twee lokale dienstencentra van Pelt, waardoor de zorggebruikers kunnen deelnemen zonder zich ver te moeten verplaatsen. Inwoners van Pelt maken op deze manier ook kennis met de zorgorganisatie. Daarnaast is Trefpunt De Gorten er ook voor buurtbewoners en voorbijgangers. Om buurtbewoners en voorbijgangers duidelijk te maken dat dit een ontmoetingsplek is waar iedereen welkom is, werd er een samenwerking aangegaan met een bureau gespecialiseerd in interieurconcepten. Zij hebben Trefpunt De Gorten zowel langs buiten als langs binnen heringericht om de drempel om binnen te komen verlagen.