Titel
Limburgse dorpszalen werken samen aan gemeenschappelijke uitdagingen
Geschreven op
Beschrijving
In LEADER Haspengouw Zuidoost werken dorpszaalbeheerders aan het toekomstbestendig maken van hun zaal en onderzoeken ze mogelijkheden van samenaankoop.
Afbeelding
Gemeenschappelijke uitdagingen
Van bij de opstart van het project 'Samen sterk in dorpszaalbeheer' merken we dat dorpszaalbeheerders vaak voor dezelfde uitdagingen staan. Waarom dan niet de krachten en kennis bundelen in plaats van individueel aan de slag te gaan?
Het Parochiaal Centrum van Mopertingen, het Cultureel Centrum De Kômmik in Vroenhoven en Buurthuis Aldor in 's Herenelderen zullen het komende anderhalf jaar maandelijks samenkomen om de uitdagingen van hun zaal te detecteren en samen naar oplossingen te zoeken.
Intervisie-methodiek
Om de noden in kaart te brengen maar vooral ook zelfreflectie te stimuleren en elkaar te inspireren, gebruiken we verschillende intervisie-methodieken. Intervisie is een gemeenschappelijk leermoment waar mensen in gelijkaardige situaties, hun uitdagingen en ervaringen uitwisselen rond bepaalde onderwerpen die ze zelf op hun pad tegenkomen. Het doel is om via deze techniek de gemeenschappelijke ontwikkeling van een groep te versnellen. We bereiken dit door kennis, inzichten en ervaringen uit te wisselen. Door ons in de situatie van een ander te verplaatsen kunnen we met een andere blik naar een specifiek onderwerp kijken.
De eerste stap in het leerproces is de missie en toekomstvisie van elke zaal verwoorden. Vervolgens werken we rond verschillende thema's: programma en doelgroepen, organisatie en structuur, uitbating en beheer, bestuur en vrijwilligers, gebouw, samenwerking, communicatie, ...
Na intervisie betrekken we een deskundige om over een bepaald thema de zaalbeheerders bijkomende inzichten te geven en op weg te helpen. Op deze bijeenkomsten nodigen we alle dorpszaalbeheerders van het LEADERgebied uit zodat ook zij kunnen uitwisselen over de opgedane kennis en inzichten.
Samenaankoop
Gemeenschappelijke uitdagingen nodigen uit tot samenaankoop. We onderzoeken wat nodig of nuttig is en welke bedrijven hier een interessant en voordelig antwoord op kunnen bieden. Ook hier weer kunnen de andere dorpszaalbeheerders meegenieten van de samenaankoop.
Kans tot uitwisseling
Ligt jouw dorpszaal in de gemeente Kortessem, Bilzen, Hoeselt, Borgloon, Tongeren, Riemst, Herstappe of Voeren? Dan kom je in aanmerking om deel uit te maken van de kennisdelingsgroep en eventuele voordelen van samenaankoop binnen het project 'Samen sterk in dorpszaalbeheer'.
Wat bieden wij?
- Kennisuitwisseling
Sluit je aan bij een netwerk van andere dorpszalen om ervaringen en ideeën te delen. - Samenaankoop
Sluit je aan bij een netwerk van andere dorpszalen om gebruik te maken van samenaankopen. - Toegang tot een leerplatform
Krijg toegang tot waardevolle informatie en online trainingen.
Het volstaat je aan te melden en je zaal even voor te stellen bij carine.santermans@landelijkegilden.be of door het inschrijvingsformulier in te vullen via onderstaande knop. Je zal dan geïnformeerd worden over de volgende uitwisselingsmomenten en samenaankopen.
Wij willen in de toekomst een moderne, veelzijdige dorpszaal zijn die een centrale ondersteunende rol speelt in een bloeiende dorpsgemeenschap waar iedereen zich thuis voelt - Frank Schepers, De Kômmik