Titel
Slakkenalarm
Geschreven op
Beschrijving
Maar blijkt dat dit beestje de bijna-klaar-om-te-oogsten-sla heeft verorberd, dan rinkelt de alarmbel.
Afbeelding
Als je slakken van dichtbij observeert en ziet hoe ze hun beweeglijke voelsprieten gebruiken om op de tast door de tuin te glijden, dan zien ze er wel schattig uit. Maar als de volgende dag blijkt dat dit beestje de bijna-klaar-om-te-oogsten-sla heeft verorberd, dan rinkelt de alarmbel. Wat nu?
Slakken observeren
Vooraleer de jacht in te zetten op deze wandelende raspen is het zinvol om even het bestaan van de slak onder de loepe te nemen. Lang niet elke slak is even schadelijk voor onze dierbare groenten. Veel slakken zijn nuttig in de natuur. Ze verwerken afgevallen bladeren, algen, rottend materiaal en dragen daardoor bij aan de recyclagecyclus, net zoals de kriebelbeestjes in het compostvat. Alleen jammer dat sommige slakken het (in onze ogen) verkeerde doelwit uitkiezen.
De meest voorkomende schooltuinslakken zijn de grote aardslak, de gewone tuinslak en de grote wegslak.
Slakken voorkomen
Voorkomen is beter (en leuker) dan bestrijden. Doe eens een rondvraag naar tips om te voorkomen dat slakken een feestje houden in de moestuin. Deze tips krijg je alvast van ons:
Slakken leggen de meeste eitjes in het voorjaar. Die zien er uit als een cluster van glazige witte bolletjes die net onder de grond verborgen zitten op een beschutte plek (onder een steen bijvoorbeeld). Verwijder ze als je ze ziet bij het spitten of harken.
Overdag schuilen slakken onder een laag bladeren, compost, stenen of 'rommel'. Door dit soort plekjes te mijden in de tuin worden slakken ontmoedigd. Of je kan de theorie ook omdraaien en dit soort plekjes benutten als slakkenval. Je vindt er een hele hoop soortgenoten bij elkaar. Vogels en andere tuinbewoners zullen de weg naar dit slakkenrestaurant snel vinden.
Lok slakkeneters naar de tuin. Vogels, egels en kikkers zijn natuurlijke vijanden van slakken. Ook kippen en eenden weten er weg mee.
Slakken bestrijden
Er zijn tientallen middeltjes om slakken uit je tuin te elimineren. Want, voorkomen alleen zal niet volstaan in de piekperiode van de moestuin. Hier en daar een gaatje in de sla is geen reden om de grote middelen boven te halen, maar als je merkt dat je hele oogst in gevaar is dan moet je kordaat (en helaas niet diervriendelijk) optreden.
Het helpt rondom de planten een barrière te leggen waar de slakken niet graag overheen glijden: steengruis, schelpjes, gekraakte eierschalen, koffiedik, kattenbakvulling. Zorg er wel voor dat je geen slakken 'opsluit' binnen in de barrière die je opwerpt.
Als alternatief kan je ook gebruik maken van koperen ringen, conservenblikjes of plastic bekertjes met een scherpe rand over de te beschermen plant te plaatsen. De slakken komen er moeilijk overheen.
Planten met een sterke geur zoals knoflook of tijm houden slakken op een afstand, maar als slakken echt honger hebben volstaat dit niet.
Gebruik bij voorkeur biologische slakkenkorrels die niet schadelijk zijn voor de vogels of egels die de slakken opeten. Strooi regelmatig een tiental korrels per vierkante meter. Meer is echt niet nodig!
Slakkenvallen zijn leuk om te maken met de kinderen. Potjes met bier of ander lekkers voor de slakken ingraven en dagelijks controleren. Bedenk vooraf wel wat je met de gevangen slakken gaat doen. Compostbak? Naar het bos? Zout? Kippen?
Organiseer een slakkenkoers
Heb je ooit al eens afgevraagd hoe ver een slak kan 'stappen'? Maak in papier een grote cirkel en teken vanaf het middelpunt verschillende ringen. Plaats drie slakken (of meer) in de binnenste ring. Zorg dat je de slakken op een of andere diervriendelijke manier kan onderscheiden van elkaar. Wacht nu enkele minuten (of uren) tot de slakken in beweging komen. De slak die bij meting het verste geraakt is, heeft gewonnen.