Titel
Hoe hortensia's snoeien?
Geschreven op
Beschrijving
Bolhortensia's, klimmers of schapenkoppen: elke soort heeft zijn wensen.
Afbeelding
‘Waterstruik’ is de officiële naam voor Hydrangea, maar als we van ‘hortensia’ spreken is de interesse al snel gewekt. Voor het snoeien van de hortensia is het belangrijk te weten welke cultivar het is want ze worden niet allemaal op dezelfde manier gesnoeid.
De struikvormige soorten brengen we onder in twee groepen; de klimhortensia’s zijn dan weer een geval apart.
De bolhortensia’s na maart
Deze soort met bolvormige bloemen kom je het vaakst tegen in de tuin. Laat de struiken met hun bloemresten zo lang mogelijk onaangeroerd om ze te beschermen tegen late lentevorst. Verwijder pas in de tweede helft van mei wat er nog rest van de bloemen. En zolang ze aan de plant blijven, kunnen ze bovendien nog dienen als steun voor het vliesdoek of een ander afdekmateriaal.
De bloemknoppen van bolhortensia’s staan op de een- en tweejarige takken. Snoei daarom in de eerste jaren na de aanplant liefst zo weinig mogelijk. Als de planten na twee of drie jaar goed ontwikkeld zijn zoek je vanaf maart (zeker niet vroeger!) tak per tak waar de bloemknoppen zitten. Een tak met een eindknop op de top, knip je niet in. De verwelkte bloemresten aan zijtakjes worden wel weggesnoeid. Tweejarige takken met bloemresten snoei je terug tot boven het hoogste paar gezonde knoppen. Oude takken (vanaf het vierde jaar) snoei je volledig tot tegen de grond terug. En ingevroren, jonge takken snoei je dan weer terug tot op een gezond knoppenpaar.
Uiteindelijk hou je enkel een-, twee- en driejarige takken over. Oudere takken moet je onherroepelijk wegsnoeien! Zo maak je plaats voor nieuwe scheuten en blijft de plant ‘eeuwig jong’...
Bovenstaande werkwijze pas je onder andere toe op soorten als Hydrangea quercifolia, H. macrophylla, H. serrata, H. aspera, H. heteromalla.
Bij soorten met platte bloemschermen (H. macrophylla ‘Teller’) verwijder je enkel de dode of zwakkere takken.
Schapenkoppen in maart
Een hortensia met kegelvormige bloemen is gekend als een pluimhortensia of schapenkop. Deze plant bloeit in de zomer op de takken die in het voorjaar zijn gevormd. Daarom mag je ze vroeg in maart, nog vóór het uitlopen van de knoppen, kort insnoeien. Alle cultivars van de H. paniculata snoei je tot op 10 cm boven de grond.
Ook de populaire Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, met haar grote witte bollen, wordt op deze manier gesnoeid, maar dan liever op 30 cm boven de grond. Lager snoeien geeft te weinig vertakkingen waardoor bloemtuilen te zwaar worden. En bij een flinke regenbui gaat de mooie ‘Annabelle’ dan onherroepelijk tegen de grond!
Klimhortensia snoeien indien nodig
De klimhortensia of Hydrangea petiolaris is een winterharde, zelfhechtende klimplant voor een beschutte, lichtbeschaduwde muur of boom. Deze hortensia verlangt in principe geen snoei. Wanneer de takjes te ver van de muur weg groeien kan je deze in februari al snoeien. Verwelkte bloemen mag je dan weer in de winterperiode wegknippen.