Titel
6 trajecten gaan van start
Geschreven op
Description
De komende periode gaat Landelijke Gilden in 6 Vlaams-Brabantse gemeentes aan de slag om samen met het lokaal bestuur en de beheerders van een zaal de mogelijkheden van een dorpshuis te onderzoeken.
Image
In het voorjaar 2023 bezocht Landelijke Gilden verschillende locaties waar de beheerders of het lokale bestuur op zoek waren naar een nieuwe, ruimere invulling. Na een selectie door een stuurgroep gaan we aan de slag met 5 locaties. De 6de locatie is Glabbeek-Zuurbemde met Herberg Stanske, zij zijn partner in het project en ervaringsdeskundige.
1. De renovatie en herbestemming van de pastorij in Vissenaken: een kans voor gemeenschap en erfgoed
In het pittoreske Vissenaken staat een historische pastorij die wacht op een nieuw leven. Deze prachtige locatie biedt mogelijkheden voor gemeenschapsactiviteiten, cultuur en zelfs bedrijfstoerisme. De beheerders van de site dromen van een horeca-, vergader- en tentoonstellingsruimte. Ze willen van de site een thuis maken voor alle verenigingen. De renovatie en herbestemming van de pastorij is echter geen eenvoudige taak. Het gebouw heeft jarenlang leeggestaan en er zijn dringend stabiliteitswerken nodig. Bovendien zijn er toch wel wat gevoeligheden met betrekking tot het katholieke erfgoed en de historische waarde van het gebouw. Het gaat hier over een ambitieus project met heel wat financiële consequenties. Het project heeft behoefte aan een duidelijke visie en ondersteuning van de stad Tienen om te slagen.
2. Dorpskernvernieuwing in Ottenburg: op zoek naar nieuwe kansen en ontmoetingsruimte
Ottenburg, een charmant dorp in Huldenberg, staat voor een boeiende uitdaging: de dorpskernvernieuwing. Verschillende gebouwen spelen een rol in deze vernieuwing. De pastorie, de kerk en het oude gemeentehuis worden allemaal overwogen voor multifunctioneel gebruik. De kerk wordt momenteel gebruikt voor zingeving en culturele evenementen, terwijl het oude gemeentehuis tijdelijk wordt bezet door de lokale Chiro-vereniging. Er is een groeiende behoefte aan ontmoetingsruimtes, het bestaande aanbod is overbevraagd en niet altijd geschikt voor nieuwe burgerinitiatieven. Een belangrijke uitdaging voor Ottenburg is het vinden van nieuwe, multifunctionele ruimtes voor ontmoeting en activiteiten. De zaal, die momenteel wordt beheerd door de gemeente, is te klein en niet aangepast aan moderne behoeften. Het benutten van bestaande gebouwen, zoals de pastorie en de kerk, is een creatieve oplossing. Ze dromen ervan om een levendige ontmoetingsplek te creëren waar inwoners zich thuis voelen en waar nieuwe initiatieven kunnen bloeien.
3. Buurthuis Leerbeek: de brug tussen generaties en gemeenschap
In het pittoreske dorp Leerbeek, behorende tot de gemeente Gooik in België, broeit er iets speciaals: de oprichting van een buurthuis. Deze ontmoetingsplaats, gedreven door een groep enthousiaste dorpsbewoners, belooft een brug te slaan tussen generaties en de lokale gemeenschap te versterken. Het Buurthuis van Leerbeek is veel meer dan alleen een fysieke locatie. Ze willen verenigingen ondersteunen, de buurt openstellen voor de gemeenschap en bruggen bouwen tussen jong en oud. De ruimte heeft als doel om een breed scala aan activiteiten en voorzieningen aan te bieden, waaronder een volksspelenmuseum, kaartspelavonden en thema-avonden over maatschappelijke kwesties. Dit gaat verder dan alleen vermaak; het buurthuis wil een ruimte zijn waar discussies worden gevoerd en bewustwording wordt gecreëerd. Thema-avonden gewijd aan maatschappelijke vraagstukken dragen bij aan deze missie. Het Buurthuis van Leerbeek is ook een centrale ontmoetingsplaats voor lokale verenigingen. Het streeft ernaar om de geest van het klassieke verenigingsleven levend te houden, zelfs in een tijd waarin dergelijke initiatieven onder druk staan. Het Buurthuis heeft ambitieuze plannen om in het najaar 2023 te openen.
4. Nieuw leven blazen in de zaal van Molenbeek-Wersbeek
De zaal van Molenbeek-Wersbeek, gelegen in het Bekkevoort, staat voor een uitdaging waarbij de inzet en betrokkenheid van de gemeenschap en de lokale verenigingen van essentieel belang zijn. De beheerders van de zaal willen nieuw leven blazen in de zaal en ervoor zorgen dat deze een bruisende hub blijft voor activiteiten en evenementen die de hele buurt ten goede komt. Ze doen een oproep aan bewoners en verenigingen van Molenbeek-Wersbeek om samen te komen, ideeën te delen en een levendige, bloeiende ruimte te creëren die het hart van de gemeenschap zal zijn.
5. Een buurthuis voor Willebringen?
De gemeente Boutersem staat voor een uitdaging die veel landelijke gemeenten bekend zal voorkomen. De gemeente heeft vijf zalen verspreid over haar deelgemeenten, maar het is tijd om na te denken over de toekomst van deze zalen. Veel van deze zalen zijn verouderd en hebben niet langer een duidelijke buurtfunctie. Het idee om buurthuizen te behouden of te creëren in de buitenwijken, zoals Kerkom en Willebringen, leeft, maar er is nog geen definitieve beslissing genomen. Dit vereist een zorgvuldige afweging van participatie, financiële haalbaarheid en duidelijke doelstellingen voor de rol en functie van deze buurthuizen. Het gemeentebestuur moeten keuzes maken over welke buurthuizen moeten blijven en welke niet. Dit proces vereist deskundig advies en externe ondersteuning. Ze willen dit proces met de gemeenschap doorlopen, inwoners betrekken en ervoor zorgen dat de beslissingen weerspiegelen wat de gemeenschap nodig heeft en wil. In Willebringen wordt gezocht naar een nieuwe bestemming voor een site met veel ongebruikte ruimte, inclusief een gesloten zaal en schoolgebouw.
6. BuurtZorgHuis Herberg Stanske: buurtcafé, -winkel en -tuin
Herberg Stanske, een buurtzorghuis in Glabbeek, is een initiatief van vzw Sporen. Zij zijn partner in het project en kunnen spreken vanuit hun ervaring als opstartend dorpshuis. Het buurtgerichte aanbod ‘Herberg Stanske’ krijgt vorm in de gedaante van een café alias ontmoetingsruimte en winkeltje. Daarnaast kunnen buurtbewoners ook gebruikmaken van de tuin. Op vaste momenten wordt er samen met vrijwilligers, jongeren en/of de buurt soep en gebak gemaakt in de keuken, deze heerlijkheden worden dan nadien in de ontmoetingsruimte te koop aangeboden. Buurtbewoners kunnen ook gebruikmaken van onze ruime tuin en meehelpen in het volkstuintje, de dieren verzorgen of op een bankje zitten en genieten. Men kan samen met het gezin de dieren op het erf komen voederen, men kan de locatie gebruiken voor kleinschalige buurtfeesten, men kan helpen in de tuin, klussen, koken en bakken,… Verenigingen en partnerorganisaties in de omgeving kunnen bij ons terecht voor vergaderruimte, teambuilding, organiseren van info en workshopmomenten, werk en actieplek…Kortom het is een warme plek waar mooie dingen kunnen, mogen en wensen te ontstaan.