Comité Jean Pain vzw
Omschrijving
Deze kringlooptuin ligt midden in een oase van rust met fruitbomen, poelen, kippen, kruiden, groentetuinen … Je vindt er de resultaten van erkende kringlooptechnieken om te telen, maai- en snoeiresten te herwaarderen in de tuin door vlechtwerken, mulchen en composteren.
Tuin van de toekomst - water
Door de steeds toenemende verandering van de klimaatomstandigheden vragen onze tuinen ook om een betere waterbeheersing. In de kringlooptuin van het Comité Jean Pain vzw kun je hiervan verschillende toepassingen bekijken, zoals een infiltratiebed voor wateropslag in de bodem en bodembedekkende planten en diverse mulchtechnieken om meer water in de bodem te houden. De oude boomgaard en diverse pergola's zorgen voor zitplaatsen in de schaduw tijdens hete zomerdagen. Ook in de moestuin werd hier en daar gezorgd voor schaduw door het gebruik van schaduwtenten en de aanplant van groot en klein fruit. Een groendak zorgt zowel voor wateropvang als voor verkoeling.
Evenement
Elke eerste zaterdag van de maand kan je actief deelnemen aan een werkatelier. Op diezelfde zaterdag start er om 14 uur een rondleiding met composteerinitiatie door een gids en het hele jaar door worden rondleidingen voor groepen georganiseerd. Graag vooraf reserveren via comite.jean.pain@skynet.be.
Openingsdata
Vrije bezoekdag
Openingsuren
10u tot 18u
Prijs voor leden Landelijke Gilden
2,5 euro, tvv de ontwikkeling van de kringlooptuin
Prijs voor niet-leden
5 euro, tvv de ontwikkeling van de kringlooptuin
Praktische info
Contact
Comité Jean Pain vzw
Bezoekerscentrum
Telefoon
Tuin info
Tuintype
Klimaat- en ecologische tuinen
Architecturale en landschapstuinen
Andere tuinen
Subtype
Educatieve tuin
Oppervlakte
1 hectare
Leeftijd van de tuin
49 jaar
Creatie
Eigen creatie
Adres
Wegbeschrijving
Vanaf A12 richting Antwerpen: afrit industriezone Londerzeel, rechtsaf tot aan de Oudemanstraat, links over de brug aan de Meerstraat links tot aan de Reigerstraat, rechts afslaan en tenslotte de derde straat rechts.
Rolstoelgebruikers dienen rekening te houden met gras- en houtsnipperpaden.
Kringloopdeskundige Vlaco
Uit een goed werkend composteersysteem kan je na negen maand verteerde compost oogsten.
De geoogste compost bevat een basisvoorraad voedingsstoffen en sporenelementen die je planten in de tuin nodig hebben. Compost bevat vrij veel organisch materiaal en voedingselementen zoals stikstof, fosfor, calcium, kalium, magnesium … Compost houdt deze voedende bestanddelen en water vast en stelt die ter beschikking van de plantenwortels wanneer die daar behoefte aan hebben. In de bodem gaat de afbraak van compost langzaam verder en verandert in humus van prima kwaliteit.
Wie thuis composteert, bespaart. Als thuiscomposteerder hoef je geen organisch afval aan te bieden aan de afvalophalers en je hoeft geen bodemverbeteraars aan te kopen aangezien je ze zelf máákt.
Compost is het zwarte goud. Wat zijn zijn voordelen en hoe zet je het ook optimaal in in jouw tuin? De kringloopdeskundigen van Vlaco vertellen je er alles over tijdens de open tuindagen