Titel
Week van de bij
Geschreven op
Beschrijving
Van 26 mei tot 2 juni is het week van de bij. De Vlaamse ‘Week van de Bij’ is een start- en prikkelweek voor positieve acties rond bestuivers.
Afbeelding
Wist je dat?
Deze week staan we extra stil bij het belang van bijen. We denken dan meestal aan honingbijen maar ook onze inheemse wilde bijen hebben onze hulp nodig. Ook zij helpen mee met de bestuiving van bloemen en planten. Ze zorgen dan wel niet voor lekkere honing maar wel voor heel wat ander lekkers op ons bord. Wat kunnen we doen om ze te helpen?
Zet bijenplanten in je tuin
Bomen, struiken, groenten, vaste planten. Allemaal hebben ze een nectarwaarde. Welke zijn bijvriendelijk? We geven jullie alvast enkele goeie voorbeelden. Welke hebben jullie al in de tuin staan?
Bomen: wilg, appel, kers, hazelaar, linde
Struiken: brem, framboos, zuurbes, meidoorn, Cotoneaster
Klimmers: klimop, winterjasmijn, boskamperfoeilie, blauwe regen, clematis
Moestuin: asperges, pompoen, ui, tomaat, courgette
Bollen en knollen: krokus, sierui, enkelbloemige Dahlia, sneeuwklokje, winterakoniet
Vaste planten: margriet, duizendknoop (Persicaria), ijzerhard (Verbena), Ooievaarsbek (Geranium), nieskruid (Helleborus)
Kruiden: bieslook, munt, venkel, tijm, marjolein
Spot Aziatische hoornaars
Aziatische hoornaars zijn een grote bedreiging voor onze honingbij. Wanneer je dus een Aziatische hoornaar spot of een nest ziet geef dit dan zeker door via Vespa-Watch (vespawatch.be)
Maak een insectenhotel
Dat is het geliefde vakantieoord van de metselbij. Hang hem op een warme plek in de tuin minstens 50 cm boven de grond en liefst beschut tegen regen en wind. Meestal gebruiken we bamboestengels in een hotel maar er zijn ook geschikte alternatieven zoals riet, vlier, framboos, braam, vlinderstruik, jasmijn en roos. Zorg er wel voor dat je ze achter een knoop afknipt zodat de achterkant dicht is.
Laten we allemaal ons steentje 'bij'dragen.