Titel
De dorpsbewoners van Willebringen gaan aan de slag met hun actieplan
Geschreven op
Description
Eind juni 2024 organiseerden we een infovergadering voor de buurtbewoners van Willebringen om hen te informeren over de acties die voortvloeiden uit de buurtbijeenkomsten.
Image
Willebringen ligt aan de rand van de gemeente Boutersem. Er zijn momenteel geen voorzieningen meer zoals winkels en cafés. Het buurthuis werd in juni 2022 plotseling gesloten vanwege ernstige asbest- en stabiliteitsproblemen. In september 2022 volgde ook de sluiting van de school. Deze ontwikkelingen eisten een zware tol van het lokale verenigingsleven.
Het buurthuis van Willebringen is slechts één van de vele dorpszalen in Boutersem. Ook de andere dorpszalen staan voor uitdagingen. Er werd een werkgroep samengesteld met de verschillende politieke facties om beleidskeuzes te maken rond de financiële haalbaarheid en de visie over de toekomstige rol en functies van de dorpszalen in de gemeente.
De gemeente wil opnieuw investeren in de site van het buurthuis Willebringen. Er is veel potentieel, en een ruime buitenruimte. Naast de site van het buurthuis zal ook de herbestemming van de kerk van Willebringen worden meegenomen in dit project.
De bijeenkomsten
Tijdens een eerste kennismakingsgesprek op 18 juli 2023 met het schepencollege van Boutersem kregen we een eerste zicht op de situatie met betrekking tot de dorpszalen in Boutersem. Boutersem heeft 5 dorpszalen verspreid over de deelgemeenten. Er zijn te veel en te grote en verouderde buurtzalen. Er moeten beleidskeuzes gemaakt worden omwille van financiële haalbaarheid, maar ook over de toekomstige functies die deze dorpszalen in de toekomst nog moeten vervullen. De trajectbegeleiding gaat specifiek over de site van het toekomstige buurthuis van Willebringen en zal dienen als voorbeeld voor de andere deelgemeentes. Na het kennismakingsgesprek gingen we aan de slag met de werkgroep die samengesteld werd om zich te buigen over de toekomst van de dorpszalen in Boutersem. Op basis van de gesprekken met de werkgroep, een stakeholdersbijeenkomst en de veerkrachtdialoog met de inwoners, verenigingen, organisaties en professionals uit het dorp kwamen we tot een actieplan.
Bijeenkomsten met de werkgroep
De werkgroep kwam op regelmatige momenten samen om de bijeenkomsten met stakeholders en bewoners voor te bereiden en op te volgen.
In een eerste overleg bespraken we de huidige knelpunten en uitdagingen voor Willebringen. De sluiting van het buurthuis heeft gezorgd voor heel wat opstand bij de inwoners. Het verenigingsleven lijdt momenteel enorm door de afwezigheid van een ontmoetingsplaats.
Vervolgens bespraken we mogelijke pistes en stelden we een concrete aanpak voorop. We plannen eerst een bijeenkomst met stakeholders en vervolgens gaan we met die input aan de slag in een bijeenkomst met de buurt.
Stakeholdersbijeenkomst
Op 15/01/2024 vond de eerste bijeenkomst plaats met een aantal belanghebbenden/stakeholders uit de gemeente. De werkgroep had vertegenwoordigers van de verenigingen en ondernemingen uit de gemeente uitgenodigd voor deze avond. Verdeeld over 2 groepen kregen de ongeveer 15 deelnemers 14 thema’s voorgeschoteld. Per thema mochten zij in duo’s alles inbrengen wat in hun ogen van belang kon zijn voor Willebringen op het betreffende thema en welke rol het dorpshuis in dit thema kon spelen.
Evaluatie stakeholdersbijeenkomst en voorbereiding dorpsbijeenkomst
Na de stakeholdersbijeenkomst kwam de werkgroep opnieuw samen. Na een korte terugblik (waarbij iedereen tevreden was over de opkomst en de sfeer tijdens de stakeholdersbijeenkomst) is de werkgroep gekomen tot thema’s/vragen die zij willen voorleggen aan de inwoners van Willebringen tijdens de dorpsbijeenkomst. Daarnaast werden ook enkele quickwins vooropgesteld.
Dorpsbijeenkomst
Op 19 maart 2024 volgde de dorpsbijeenkomst waarbij de veerkrachtdialoog werd gehouden. De veerkrachtdialoog is een ‘serious game’: een bordspel waarbij in groepjes van maximaal 5 personen, deelnemers gestimuleerd worden om met elkaar in gesprek te gaan en oplossingen te vinden voor een specifiek probleem. Deelnemers konden bij aanvang van de bijeenkomst een keuze maken uit de vier vooraf opgestelde thema’s/vragen.
Op basis van deze thema’s met bijhorende vraagstellingen, stelden de groepjes hun eigen doel vast en bespraken zij met elkaar:
- Wat is nodig om dit doel te bereiken en waarom?
- Welke concrete acties zijn nodig om dit doel te bereiken?
- Wie kan deze acties uitvoeren?
Bij de dorpsbijeenkomst op 19 maart waren ongeveer 28 mensen aanwezig, verdeeld over 5 speltafels. Het was een mix van buurtbewoners, vrijwilligers van verenigingen en ondernemers.
Actieplan
De diverse bijeenkomsten hebben uiteindelijk geleid tot 5 speerpunten waarmee het bestuur en de inwoners van Willebringen aan de slag kunnen om de site van het buurthuis in Willebringen toekomstbestendig te maken. Op 24 juni 2024 werd dit actieplan voorgesteld aan de buurtbewoners.
Het actieplan was in eerste instantie gericht op acties die op korte termijn uitgevoerd konden worden. Zo zullen de buurtbewoners een dorpscomité oprichten om verder met dit actieplan aan de slag te kunnen gaan. Er is een duidelijk aanspreekpunt binnen de gemeente waarbij zij terecht kunnen. Bovendien zullen zij in de zomer gebruik kunnen maken van de kerk van Willebringen als locatie voor activiteiten en vergaderingen.
Uiteraard kijken de buurtbewoners er enorm naar uit om hun vertrouwde buurthuis terug te krijgen, maar dit zal tijd en geld kosten. Dankzij het actieplan komt er beweging in de zaak en kunnen de buurtbewoners toch al aan de slag gaan. De gemeente heeft nu ook een duidelijk aanspreekpunt voor verdere ontwikkelingen.