Titel
Geef voeding aan je buxusplanten
Beschrijving
Afbeelding
Bemesten is nodig vanaf begin maart
De wortels van de buxus beginnen dan al te groeien. Enkele weken later verschijnen de nieuwe blaadjes.
Hou rekening met twee aandachtspunten
De buxusplant is gevoelig voor zout. Planten in de voortuin of langs een pad kunnen last hebben van strooizout. Daardoor kunnen ze geheel verdrogen. Wees in dat geval spaarzaam met scheikundige bemesting, want dan belast je de buxus met nog meer zout.
Een Buxus vraagt een alkalische grond of een pH van 7 of meer. Dus mag je regelmatig een portie kalk in de grond mengen.
Gebruik liefst organische meststoffen
Deze meststoffen zijn vervaardigd uit organische grondstoffen en zijn zachtwerkend. Dat wil zeggen dat ze weinig verbrandingsgevaar opleveren. Want als je te veel voedingsstoffen toedient, bestaat het risico dat de plantenwortels verbranden. De gemiddelde werkingsduur van deze producten bedraagt 6 tot 8 weken. Kijk voor de benodigde hoeveelheid naar de verpakking en verdeel de portie over meerdere bemestingsbeurten per jaar. Daar heeft de plant het meest baat bij.
Zeker als je scheikundige meststoffen gebruikt, is het belangrijk per beurt een kleinere portie te geven en dit meerdere keren te herhalen tijdens het groeiseizoen. Let er op dat er geen meststofkorrels op de bladeren blijven liggen, deze leiden tot verbranding van het blad. Neem ook steeds een scheikundige meststof zonder chloor, omdat buxus dit element moeilijk verdraagt. Er bestaan ook gecoate meststoffen die je minder vaak moet toedienen. Bij de gecoate meststof zijn de korrels voorzien van een coating zodat de voedingselementen langzaam vrijkomen en er geen verbrandingsgevaar is voor de plantenwortels. Hun werkingsduur bedraagt 5 tot 6 maanden, afhankelijk van de samenstelling. Eén bemestingsbeurt per jaar zal dan in de meeste gevallen volstaan. Eventueel kan in augustus nog een lichte bemesting met kalium toegediend worden.
Zorgen voor voldoende kalk
Strooi de kalkkorrels uit rond de plant en werk ze dan wat in de grond. Fijne korrels die goed gemengd zijn met de grond, geven het beste effect voor de planten. Je kan ook champignonmest toepassen. Staat je buxus langs een tuinpad in dolomiet? Ideaal, want dat materiaal zorgt voor wat extra kalkaanvoer.
Buxus in pot
Planten die jarenlang in een pot staan, hebben minder reserves dan planten in vollegrond. Winter en zomer moet je er op toezien dat de potkluit nooit uitdroogt. Zelfs als het regent, kan het zijn dat er onvoldoende water tot aan de wortels sijpelt en de plant uitdroogt. Stel je vast dat de kluit droog is, dompel dan plant en pot helemaal onder in water of zet een schaal onder de pot zodat het overvloedige gietwater opgevangen worden en later nog kan opgenomen worden door de plant. Uiteraard mogen de planten ook nooit te nat staan. Buxus in pot kan je best regelmatig bemesten met lage dosissen. Een product in korrelvorm strooi je zo dicht mogelijk bij de kluit. Gebruik je liever meststoffen in tabletvorm, dat steek je deze lichtjes in de grond.