Titel
Buxusmot: Wat met het snoeiafval van aangetaste buxus?
Beschrijving
Afbeelding
Opletten met snoeiafval
Soms is de schade te ver gevorderd en zit er niet anders op dan de aangetaste struik af te voeren. Leg daarbij enige zorg aan de dag. Want in die buxusresten zitten eitjes, rupsen en poppen die er nog een tijdje op kunnen overleven en de buxusmot zelf kan al vliegend ettelijke kilometers afleggen. Alle snoeiafval is een belangrijke bron van nieuwe infecties door buxusmot, zowel thuis voor je buren en ook als je onderweg bent naar het recyclagepark.
Het buxusmateriaal thuis composteren is af te raden
Breng het snoeiafval naar het recyclagepark. Wie een groen- of gft-container heeft, kan hierin ook kleinere hoeveelheden materiaal kwijt. Laat de snoeiresten geen weken liggen in de tuin of garage, maar voer het zo snel mogelijk af naar het recyclage. Hetzelfde geldt voor wat er daarna gebeurt.
Een snelle en professionele compostering
Het is van groot belang dat het buxusafval zo snel mogelijk wordt verwerkt in een professionele composteringsinstallatie. Op het recyclagepark mag het materiaal niet langer dan 1 week bewaard worden voor het afgevoerd wordt naar de composteringsinstallatie. En ook daar wordt de opslagtermijn zo kort mogelijk gehouden. Volgens hun lastenboek is de maximale opslagtermijn 2 weken.
De hoge temperaturen die tijdens het composteringsproces ontstaan, bieden voldoende garantie voor het afdoden van de verschillende stadia van de buxusmot.
Het materiaal afgedekt afvoeren
Om onderweg verspreiding te voorkomen van rupsen, eitjes en poppen, wordt aangeraden om het buxusmateriaal in gesloten plastic zakken af te voeren. Grote hoeveelheden op een aanhangwagen kunnen afgedekt worden. Het is echter belangrijk dat het afdekzeil en de plasticzak niet bij het groenafval terecht komen. Goed uitschudden en ontdoen van resten als je de zeilen en zakken opnieuw wil gebruiken of laat het achter bij het huishoudelijk afval.
Deponeren bij het groenafval
Op het recyclagepark worden de verschillende fracties tuinafval vaak afzonderlijk ingezameld, zoals snoeihout, boomwortels met boomstronken en gemengd groenafval. Het is belangrijk dat het buxusmateriaal bij het groenafval terecht komt, zodat het zeker gecomposteerd wordt. Snoeihout of boomwortels worden in sommige gevallen verhakseld en als mulchmateriaal gebruikt. Zo is er risico op verdere verspreiding, want er is geen afdoding van de mot, ei, rups op pop. Aan de recyclageparken is gevraagd om het groenafval duidelijk aan te geven, eventueel met een bordje ‘buxusmateriaal hier’. Om verspreiding van de buxusmot tegen te gaan is het ook aangeraden om de container af te dekken.