Titel
Tuinieren in het klein
Beschrijving
Afbeelding
Je hebt ze waarschijnlijk al gegeten zonder dat je het wist. Microgreens zijn hip! Maar wat nog beter is: ze zijn supermakkelijk te kweken en er is heel veel keuze.
Wat zijn microgroenten nu precies?
De naam zegt het al: hele kleine groenten. Ze bestaan voornamelijk uit het eerste en/of tweede blad van de plant. Je kweekt ze in een potje met een dun laagje potgrond. In tegenstelling tot kiemgroenten knip je ze af en eet je de opgezwollen zaden niet mee. Na 8 tot 20 dagen zijn ze klaar om van te smullen. De zaden blijven in de grond en met een beetje geluk kun je zelfs een tweede keer oogsten.
De ideale temperatuur om microgreens te kweken ligt tussen de 18 en 22°C. Ze hebben graag wat licht, maar zet ze liever niet in direct zonlicht, want de jonge scheuten kunnen anders snel verbranden.
De bekendste is natuurlijk tuinkers, maar probeer zeker ook deze toppers:
- Broccoli
- Boerenkool
- Rode kool
- Rode biet
- Maïs
- Kikkererwten
- Quinoa
Wat heb je nodig?
- Zaadjes (omdat je dicht zaait, mogen het er veel zijn)
- Een potje
- Zaai- en stekgrond (deze bevat minder voedingsstoffen zodat de kiemen rustig groeien en smaakvoller worden)
- Water
Let op! De grootste uitdaging is de juiste vochtigheid. Niet te droog en niet te nat. Bij te veel vocht is er kans op schimmel, en bij te weinig vocht kunnen de kiemen zich moeilijk ontwikkelen. Oefening baart kunst!