Titel
Ontharde voortuin in Herentals wint hoofdprijs
Beschrijving
Afbeelding
De winnaars
Paul en Liesbeth uit Herentals braken na aankoop van hun rijwoning in Herentals de beklinkerde voortuin uit om al die klinkers te vervangen door een waterdoorlatend alternatief. De ene helft werd opgevuld met fijne kiezel, met onderin waterdoorlatende chape, de andere helft kreeg een groene invulling met planten, struiken en een kleine boom. Zo creëren ze schaduw en kan het hemelwater op natuurlijke wijze terug in de bodem insijpelen. Het idee voor deze natuurlijke voortuin kwam van Liesbeth en Paul zelf, werd keurig uitgetekend door de overbuur-architect en vakkundig uitgevoerd door de zoon van Paul, een tuinaannemer.
“We zijn zelf erg blij met het resultaat! Voorbijgangers houden af en toe halt om naar onze voortuin te kijken. Het zou fijn zijn mocht onze tuin een tikkeltje inspiratie bieden aan anderen om in de eigen (voor)tuin aan de slag te gaan!”, aldus de winnaars.
De combinatie van optimale waterinsijpeling, een functioneel ontwerp waarbij er nog steeds een wagen op de oprit kan geplaatst worden en het voorzien van een diversiteit aan planten maakt dat de keuze op de Kempense voortuin viel als winnaar van het project en aldus op Liesbeth en Paul als trotse nieuwe eigenaars van het unieke werk van Herr Seele.
Van tegel naar egel
De campagne Van tegel naar egel werd in 2021 in het leven geroepen door plattelandsvereniging Landelijke Gilden, vereniging voor tuinaannemers Groen Groeien, Sint- Fiacre en AVBS (de sierteelt- en groenfederatie van Boerenbond) met steun van VLAM en FERM. Deze verenigingen sloegen de handen in mekaar om de Vlaming bewust te maken van het aantal vierkante meters ontharding en het belang van meer groen. De voordelen van zo’n groene tuin zijn immers eindeloos: een betere waterhuishouding, meer biodiversiteit, meer comfort door extra schaduw op warme dagen, verhoogd mentaal welzijn door een groene omgeving, meer leven in de tuin. En een egel? Die hebben we op het moment van overhandiging in Herentals niet kunnen spotten, maar de vele aanwezige mussen, roodborstjes en koolmezen zagen dat het goed was!