Titel
Energiedorpen: Wuustwezel
Inspirerende dorpentour
In 2023 begon Energiedorpen met het bezoeken van lokale evenementen waar inwoners hun vragen en behoeften over (hernieuwbare) energie konden delen. In het daaropvolgende najaar organiseerden we informatieve sessies en workshops voor inwoners van de gemeente. Gedurende deze dorpsrondes gingen we in gesprek met mensen van alle leeftijden en standpunten, waarbij we een breed enthousiasme en interesse voor het energieverhaal in Wuustwezel en haar deelgemeenten opmerkten. Veelvoorkomende onderwerpen waren onder meer de overweging van thuisbatterijen en vragen over de werking van de digitale meter.
We benadrukten dat mensen van alle leeftijden kunnen bijdragen aan de energietransitie door hun kennis en vaardigheden te delen. Zo kunnen mensen met zonnepanelen groene stroom delen met anderen, zelfs als het niet direct winstgevend is. In een gemeente als Wuustwezel, waar landbouw sterk vertegenwoordigd is, biedt dit heel wat kansen om rond energie een samenwerking op te zetten.
Met de komende informatieve sessies en workshops kijken we uit naar verdere boeiende discussies en het delen van inzichten en ervaringen.
Energie-info en Workshops
We organiseerden twee infomomenten en workshops voor de inwoners van de gemeente, waarbij een energie-expert het complexe energieverhaal begrijpelijk maakte en ons begeleidde door het huidige aanbod. Samen met de aanwezigen verkenden we lokale mogelijkheden en oplossingen.
Tijdens deze bijeenkomsten bleek dat burgers graag willen besparen op hun energierekening en vooral behoefte hebben aan informatie over hoe bepaalde technologieën werken, welke zinvol zijn en welke niet. Verschillende inwoners met zonnepanelen toonden interesse in energiedelen, vooral met hun eigen kinderen of tweede woning elders in Vlaanderen. Renovatie van woningen kreeg minder belangstelling, hoewel dit een cruciale stap is om energie te besparen.
De werkgroep
De infomomenten hebben een groep enthousiaste inwoners samengebracht die zich nu als werkgroep organiseren
om van Wuustwezel een energie-onafhankelijke gemeente te maken. Greta Van Roie, Herman Geysen, Mai Van Thillo, Evert De Rijcker, Mariska Raeymakers en Pieter Cools zetten energie op de agenda van de gemeente en helpen burgers hun weg te vinden in het energieverhaal.
Samen met het lokale beleid en andere Energiedorpen in Heist-op-den-Berg en Ranst
bepalen ze waar ze hun focus leggen.
De werkgroep heeft een positieve rol:
- Ze evalueren kritisch de huidige communicatie over energie.
- Ze testen energie-informatie en geven constructief advies voor verbetering.
- De werkgroep deelt energie-informatie op een toegankelijke manier met de inwoners van Wuustwezel.
- Ze vertegenwoordigen Energiedorpen tijdens publieke evenementen om opgedane kennis te delen.
- Ze gaan in gesprek met de duurzaamheidsambtenaar om kansen te benutten en samen te werken aan duurzaamheid.
- De werkgroep streeft naar een sterke samenwerking tussen burgers, landbouwers, ondernemers en het lokale beleid.
- Ze moedigen inwoners aan om samen te werken aan de energietransitie en staan open voor nieuwe ideeën en betrokkenheid.