Titel

Van dorpszaal naar dorpshuis

Introductie tekst

Dit Platteland Plus project, dat loopt van 2023 tot juli 2025,
richt zich op het ontwikkelen van een trajectbegeleidingsmethodiek
om een bestaande dorpszaal om te vormen tot een dorpshuis

We passen deze methodiek toe bij zes beheerdersgroepen van dorpszalen in Vlaams-Brabant. Daarbij maken we gebruik 
van de praktijkervaring van vzw Sporen, die bezig is met de oprichting van een BuurtZorgHuis genaamd 'Herberg Stanske' in Glabbeek-Zuurbemde.

 

Van dorpszaal naar dorpshuis_logo
dorpshuis
Buurthuis Herberg Stanske indoor

Wat is een Dorpshuis?

Een dorpshuis is een veelzijdige ontmoetingsplaats waar je kunt vergaderen, activiteiten organiseren, een kop koffie drinken of een pakketje afhalen. De functies worden door de dorpsbewoners zelf bepaald, zodat het dorpshuis perfect aansluit op de behoeften van de gemeenschap.

Een dorpshuis kan een centrale plek worden waar sociale, commerciële en dienstverlenende activiteiten samenkomen. Denk aan gemeentelijke diensten, een buurtrestaurant, een sociale werkplaats, een café, een hulppost, vergaderruimtes, kinderopvang, een samentuin, een bibpunt en nog veel meer. Elk dorpshuis is uniek en afgestemd op de noden van het dorp.

Waarom een Dorpshuis?

Onze traditionele dorps- en parochiezalen staan onder druk. Beheer, uitbating en renovatie worden steeds grotere uitdagingen. Net zoals andere voorzieningen die verdwijnen, heeft dit een impact op het dorp én zijn inwoners. Toch blijft de aanwezigheid van zo’n infrastructuur cruciaal voor de leefbaarheid in een dorp.

Door de werking te verbreden naar een dorpshuis kunnen we dorpszalen transformeren in dynamische en multifunctionele ontmoetingsplaatsen. Dit concept rust op drie pijlers:

  • Multifunctioneel gebruik – Er is bijna altijd iets te doen of te beleven voor verschillende doelgroepen, waardoor de infrastructuur optimaal wordt benut.
  • Breed partnerschap – De uitbating gebeurt door geëngageerde vrijwilligers, lokale besturen en ondernemers, waarbij sociale en commerciële functies elkaar aanvullen.
  • Duurzaam verdienmodel – Een dorpshuis dient een sociaal doel, maar creëert ook economische meerwaarde voor het dorp.

Een goed functionerend dorpshuis biedt een ‘warme’ plek, dicht bij huis, met ruimte voor zowel spontane ontmoetingen als georganiseerde activiteiten.

Heeft jouw gemeente een goed gelegen dorpszaal of gebouw dat vaak leeg staat? Zie je potentieel in een buurthuis dat 
nog niet volledig benut wordt? Streven jullie naar ontmoeting, inclusie, sociale cohesie en het bestrijden van eenzaamheid, 
maar ontbreken de procesbegeleiders om hiermee aan de slag te gaan? 
Het Platteland Plus-project 'Van dorpszaal naar dorpshuis' wil hier verandering in brengen.

Buurthuis Herberg Stanske indoor

Waarom zijn verbindende plekken zoals een dorpshuis van belang voor het dorp?

Een dorpshuis is een zogenaamde ‘Third place’, zoals socioloog Oldenburg dit benoemd. 'Third places' zijn erg belangrijk voor buurten, een onmisbare schakel om een gemeenschap te vormen. Deze plekken zijn overal: kerken, kappers, sportclubs, jeugdhuis, zelfs de schoolpoort. En, hoewel mensen hier zijn voor een bepaalde reden, is de informele babbel in een omgeving waar verschillen tussen mensen worden afgevlakt de belangrijkste factor voor verbinding. Dit zorgt voor een gemeenschapsgevoel. In die zin noemt Oldenburg 'third places' ook wel de woonkamer van de samenleving.

Bruisende steden worden wel eens als typevoorbeeld gegeven van plekken met veel third places: hippe Koffiezaakjes, de gym, parken, creatief tijdelijk gebruik van oude industriële sites… Stuk voor stuk plaatsen waar de wegen van individuen elkaar kruisen, waar korte, vluchtige contacten kunnen plaatsvinden, kleine (vrienden)groepen samenkomen en nieuwe vriendschappen kunnen ontstaan.


 

Kan een dorpshuis enkel in een dorpszaal?

Een dorpshuis hoeft zeker geen voormalige dorpszaal te zijn. Het concept kan toegepast worden in elk gebouw dat zich leent tot een invulling van datgene waar er lokaal nood aan is. Denk aan een (leegstaande) school, kerk, een pastorij, café... en hoeft ook zeker geen nieuwbouw te zijn. We geloven dat door te kijken naar wat er vandaag is en de afweging te maken om naar een meer rationeel gebruik van de beschikbare ruimten te gaan, er al snel gekomen kan worden tot een sterk concept. Door net diverse activiteiten die verspreid zijn over het dorp samen te brengen op één site, kan een plek met hoge aantrekkingskracht ontstaan.

Waarin verschilt een dorpshuis van dorps- en buurtpunten?

Overal in Europa en in Vlaanderen duiken er punten, hubs… op. In essentie tracht elk van deze concepten om het dalende voorzieningenniveau en de auto-afhankelijkheid te counteren door het slim verknopen van verschillende diensten in een laagdrempelige ontmoetingsplek. Kern is het fysiek samenbrengen van heel wat actoren, zowel aanbieders als klanten, die traditioneel niet samenwerken. Via het slim aangaan van samenwerking versterken inwoners, dienstverleners en ondernemers elkaar. Een duurzaam, en dus ook economisch rendabel concept steunt op de driehoek burger – beleid - bedrijf.  Maar ook kennisinstellingen en non-profit organisaties kunnen een zinvolle partner zijn om je dorp weer te voorzien van een kloppend hart.

Waarin verschilt een dorpshuis van andere initiatieven? Anders dan in een buurt- en dorpspunt zetten we hierin expliciet in op ruimte voor het verenigingsleven, gecombineerd met het beheer van de plek door vrijwilligers.

Wat willen we realiseren met dit project?

  1. Het project wil op lange termijn de achteruitgang op het platteland van het aantal gemeenschappelijke voorzieningen tegengaan;
  2. Het project wil promotie maken voor een innovatief concept (het dorpshuis) om in te zetten als instrument van plattelandsontwikkeling om de leefbaarheid van (perifere) dorpskernen te verbeteren.
  3. Het project zal zes groepen beheerders van gemeenschappelijke voorzieningen, in het bijzonder v.z.w’s, ondersteunen en begeleiden in hun proces om van hun site op termijn een dorpshuis te maken.
  4. Het project richt een ‘community of practice dorpshuizen’ op. Personen en organisaties die begaan zijn met het concept ‘dorpshuis’ zullen hier hun kennis en ervaringen kunnen delen met meerwaardezoekers om progressie en een vergroting van het draagvlak rond het concept te bekomen.
  5. De ervaringen met dit project (trajectbegeleiding, oprichting buurtzorghuis, community of practice) verschijnen in een publicatie om anderen te inspireren. Beleidsaanbevelingen zullen op een afsluitende studiedag worden voorgesteld.
Buurthuis Herberg Stanske collega Katrien op bezoek

De evolutie van het project in artikels

Wij ondersteunen en begeleiden beheerders van dorpszalen in de transitie naar dorpshuizen.
Wilt u meer informatie, aarzel niet en neem contact op met onze expert

Logobanner van dorpszaal naar dorpshuis