Titel

Zorgzame buurten: Coaching projecten

Introductie tekst

Van 1 maart 2022 tot 29 februari 2024 zijn maar liefst 133 projecten 
in Vlaanderen en Brussel aan de slag gegaan om hun buurt om te toveren tot een Zorgzame Buurt. 

Met de ondersteuning van subsidies van het departement Zorg konden 
zij hun plannen verwezenlijken. Elke buurt kreeg zelfs een toegewijde buurtcoach om hen bij te staan in dit avontuur! 

Landelijke Gilden sprong met veel enthousiasme in voor tien van deze projecten, verspreid over West- en Oost-Vlaanderen.

Meer weten? Lees er alles van op de website van Zorgzame Buurten.

 

logo zorgzame buurten
Zorgzame Buurt Campagne Beeld
 

Een zorgzame buurt heeft drie belangrijke aspecten:

  1. Participatie en inclusie: In een zorgzame buurt staat het opbouwen van sociaal weefsel, solidariteit en zorgzaam samenleven centraal. Het stimuleert ontmoetingen, waarbij 'kleine hulp' naast professionele zorg een waardevolle toevoeging vormt. Iedereen is betrokken en streeft naar inclusie.
  2. Verbinding tussen informele en formele zorg: Zorgzame buurten verbinden informele zorg (zelfzorg, mantelzorg, burenhulp en vrijwilligerswerk) met formele of professionele zorg. Deze samenwerking is cruciaal voor vroegtijdige detectie van kwetsbaarheid, het voorkomen van gezondheidsongelijkheid en het ondersteunen van informele zorgverleners.
  3. Intersectorale samenwerking: In zorgzame buurten werken welzijns- en zorgpartners samen met andere sectoren zoals huisvesting, ruimtelijke ordening, jeugd en cultuur. 

Dit resulteert in een lokaal netwerk dat gefocust is op preventie, gezondheidsbevordering en integrale zorgverlening, waarbij levenskwaliteit centraal staat.

Symposium Zorgzame Buurten 

Op 22 april vond het Symposium Zorgzame Buurten plaats in The Egg in Brussel. Het evenement was bedoeld voor lokale besturen, zorgorganisaties en zorgprofessionals om gezamenlijk het beleid van Zorgzame Buurten te bespreken.

Het symposium stond in het teken van het verspreiden van de visie van Zorgzame Buurten en het betrekken van zowel bestaande als nieuwe initiatiefnemers. Daarnaast werden de resultaten van het steunpuntonderzoek gepresenteerd, waarbij de onderzoekers van het Steunpunt WVG beleidsaanbevelingen en een toolbox voor Zorgzame Buurten presenteerden.

symposium
groepsfoto coaches


Tijdens het plenaire gedeelte konden deelnemers zich laten informeren en inspireren, terwijl boeiende break-out sessies en een verhelderend panelgesprek ook op het programma stonden. In de break-outsessie 'Een buurt vol ontmoetingsruimtes', vertelde collega Katrien Weckx over mijn ervaringen als projectcoördinator van het project Plus-plekken, waarbij we met steun van de gemeente een dorpshuis hebben opgericht binnen of in samenwerking met een zorg- en welzijnsinstelling.

Het team van coaches bij Zorgzame Buurten 
heeft de afgelopen twee jaar nauw samengewerkt met Landelijke Gilden. 

We hebben onze expertise ingezet voor 10 projecten, 
waarbij een van onze collega's, Marieke De Boe, optrad als ZorgzameBuurtencoach. 

Met dit slotsymposium werd deze inspirerende periode afgesloten. 

We willen de Koning Boudewijnstichting en het Departement Zorg en Welzijn bedanken voor hun vertrouwen, het consortium voor hun deskundige begeleiding, en alle andere partners waarmee we hebben samengewerkt voor hun geweldige ondersteuning.

Als organisatie blijven we ons inzetten voor sterke, warme buurten waar een hechte sociale cohesie centraal staat!

Laatste nieuws over dit project