Titel

't Werkkot

Introductie tekst

Stel je voor: een plek waar je niet alleen het gereedschap vindt dat je nodig hebt, maar ook een gemeenschap van klussers die hun kennis en ervaring met je delen. 't Werkkot is die plek. 

Een gereedschapsbibliotheek waar je alles kunt lenen voor jouw doe-het-zelf projecten, zonder de hoge kosten van aanschaf.Maar bij 't Werkkot draait het om meer dan efficiënt gebruik van gereedschap. 

Het is een innovatieve oplossing die productie en consumptie vermindert, grondstoffen en energie bespaart, en bijdraagt aan het milieu. Bovendien biedt het een inclusieve ruimte voor iedereen – of je nu een doorgewinterde klusser bent of net begint, er is altijd plek voor jou.

Laat je inspireren door het sociale potentieel van 't Werkkot, waar je niet alleen materiaal maar ook kennis en vaardigheden kunt delen. Hier ontdek je nieuwe talenten en versterk je jouw zelfvertrouwen terwijl je bijdraagt aan je gemeenschap. Benieuwd naar hoe dit werkt? Lees verder en ontdek hoe 't Werkkot een verschil kan maken voor jou en je buurt.

algemeen logo
materiaal delen
materiaal delen

Waarom doen we het?

Minder productie en aankopen, lager verbruik van grondstoffen en energie
Het Werkkot verleent toegang tot een breed gamma aan werkmateriaal. 
Dit zijn gereedschappen die anders individueel zouden worden aangeschaft, 
ondanks dat ze maar beperkt nodig zijn. Door het delen van gereedschap wordt het efficiënter gebruikt. Het Werkkot kan kiezen voor kwaliteitsvolle toestellen die duurder zijn in aanschaf, wat ook de overconsumptie van goedkope wegwerptoestellen tegengaat.

Inclusieve oplossing voor ecologische uitdagingen
Dankzij Het Werkkot kunnen meer mensen en verenigingen aan de slag met geschikt werkmateriaal voor onderhoud en herstellingen, zelfs als ze zelf geen budget of ruimte hebben om dit materiaal aan te schaffen.

Sociaal potentieel: Het Werkkot als informele leerschool
Het Werkkot stelt mensen in staat hun vaardigheden in te zetten voor hun buurt of gemeenschap. Gebruikers kunnen onderling kennis uitwisselen en advies geven over het aanpakken van klussen en het gebruik van werkmateriaal. Dit versterkt de sociale cohesie en zorgt ervoor dat iedereen kan bijdragen aan het gemeenschappelijk welzijn.

Empowerend
Het gebruik van gereedschap om iets te maken, te onderhouden of te herstellen geeft veel voldoening. Het verhoogt je zelfvertrouwen en helpt je je talenten en krachten te ontdekken en te benutten.

Hoe starten met een Werkkot?

Ook interessen in het opstarten van een gereedschapsbibliotheek onder de naam 'Werkkot'? Om een opstartend Werkkot te ondersteunen ontwikkelde Landelijke Gilden een draaiboek samen met De Transformisten. Maar ook voor begeleiding kan je bij ons terecht!
Logobanner 't Werkkot


Met subsidies van de provincie Limburg, Vlaanderen en Europa starten we in 3 gemeentes in Kempen & Maasland (Limburg). 

We zoeken enthousiastelingen voor een gereedschapsbibliotheek en willen samen nadenken over hoe die eruit moet zien. 
In samenwerking met De Transformisten, experts in deelinitiatieven, zorgen we voor verzekering, structuur en organisatie van de bibliotheken.