Titel
Dorpszalen hebben ondernemingsplannen
Introductie tekst
Dit LEADER project, dat loopt van juli 2024 tot eind 2026,
richt zich op het ontwikkelen van ondernemersplannen in dorpszalen en de oprichting van een expertenpool.
We passen deze methodiek toe bij 5 beheerdersgroepen van dorpszalen in het LEADER-gebied (Haspengouw Zuidwest). De voorstelling van alle verworven kennis en de bundeling van alle ondernemingsplannen geeft aan buitenstaanders een uniek inzicht en een beter begrip van de strijd die dorpszalen voeren om te blijven bestaan.

Nieuw leven voor dorpszalen: van overleven naar ondernemen
Veel dorpszalen draaien op de inzet van vrijwilligers en goede wil, maar zonder een duidelijke strategie wordt het steeds moeilijker om financieel en organisatorisch sterk te blijven. Hoe zorg je ervoor dat je zaal niet alleen blijft bestaan, maar ook toekomstbestendig wordt?
Met "Dorpszalen hebben ondernemingsplannen" geven we zaalbeheerders de tools om hun werking op een slimme manier te versterken. In plaats van ad-hoc beslissingen te nemen, leren ze hoe een ondernemingsplan hen kan helpen om duidelijkere doelen, betere financiële structuren en een duurzamere zaalwerking uit te bouwen. Door samen te werken met experts en van elkaar te leren, zetten we een nieuwe standaard voor het beheer van dorpszalen.
Een slim plan voor een sterke dorpszaal
Een dorpszaal runnen is meer dan enkel een ruimte verhuren. Het vraagt een doordachte aanpak waarin financiën, beheer en programmering op elkaar worden afgestemd. Binnen dit project ondersteunen we vijf dorpszalen in Haspengouw Zuidwest bij het uitwerken van hun eigen ondernemingsplan.
We starten met een expertbezoek op maat, waarbij elke zaal zelf aangeeft op welk aspect ze extra begeleiding nodig heeft. Dit kan gaan over juridische structuren, energiebeheer, inrichting, vrijwilligerswerking of communicatie. Het advies van de expert wordt nadien in groep besproken, zodat ook andere beheerders eruit kunnen leren.
Door deze gezamenlijke reflectie en kennisdeling groeit elke deelnemende zaal stap voor stap naar een sterkere en professionelere werking. Aan het einde van het traject hebben alle zalen een volledig uitgewerkt ondernemingsplan, waarmee ze een duidelijke richting en strategie voor de toekomst bepalen.
Dit project draait niet alleen om individuele ondersteuning, maar ook om leren van elkaar. Elke zaal heeft haar eigen uitdagingen, maar door inzichten te delen, versterken we het hele netwerk van dorpszalen.
We zetten in op:
Bezoekcarrousels, waarbij beheerders en experts samenkomen rond een specifiek thema.
Uitwisselingsmomenten, waar zalen hun ervaringen en oplossingen met elkaar delen.
Een leerplatform, waarin alle kennis en ondernemingsplannen toegankelijk worden gemaakt voor andere dorpszaalbeheerders.
Bovendien wordt een pool van experten samengesteld die de uitdagingen van dorpszalen beter leren kennen en ook na de projectperiode inzetbaar blijven.
Wat willen we realiseren met dit project?
- Vijf gevalideerde ondernemingsplannen van dorpszalen die toekomstbestendig zijn.
- Vijf vrijwilligersgroepen die een dorpszaal beheren, die kennis hebben gemaakt met recente inzichten of streefdoelen wat betreft toekomstbestendig beheer van gemeenschapsinfrastructuur.
- De oprichting van een pool van experten die de problematiek van dorpszalen leert kennen en ook na de projectperiode inzetbaar zijn.
- Vijf vrijwilligersgroepen die na hun traject, ook inzetbaar zijn om andere vrijwilligersgroepen in het LEADER-gebied of daarbuiten, te woord te staan bij vragen over het beheer.
- Vijf dorpszalen die met een kleine investering een aanzet geven tot het uitvoeren van verbeteringen i.v.m. beheer, programma of gebouw om het ondernemingsplan te realiseren.