Titel

Samen sterk in dorpszaalbeheer: intervisie en samenaankoop

Introductie tekst

Dit LEADER-project, dat loopt van juli 2024 tot juni 2026,
richt zich op het organiseren van een intervisietraject en de ontwikkeling van een tool voor intervisie en samenaankoop
om gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken en duurzame verbeteringen door te voeren.

We passen deze methodiek toe bij drie beheerdersgroepen van dorpszalen in het LEADER-gebied Haspengouw Zuid Oost (Limburg). Ons doel is om vanuit de experimentele ontwikkeling binnen drie pilootcases een sterke praktijk te ontwikkelen waarmee ook andere dorpszaalbeheerders aan de slag kunnen.

dorpszaalbeheer
dorpszalenbeheer
dorpszalenbehee

Een nieuwe aanpak voor een oud probleem

Dorpszalen staan in veel Vlaamse dorpen onder druk. De kosten lopen op, het vrijwilligersbestand vergrijst en de zalen verliezen hun aantrekkingskracht. Veel projecten richten zich op subsidies of tijdelijke hulp, maar wij kiezen voor een andere aanpak. Met "Samen sterk in dorpszalenbeheer" willen we dorpszaalbeheerders sterker maken door samenwerking en kennisdeling. Door hen met elkaar te verbinden en collectieve oplossingen te ontwikkelen, zorgen we ervoor dat dorpszalen niet alleen blijven bestaan, maar ook floreren.

Wat maakt dit project anders?

In plaats van individuele zalen te ondersteunen, brengen we dorpszaalbeheerders samen. Via intervisie leren ze van elkaar, ontdekken ze nieuwe strategieën en krijgen ze concrete tools om hun zaal beter te beheren. Daarnaast zetten we in op samenaankoop, waardoor zalen efficiënter kunnen investeren en samen voordelige oplossingen vinden voor gedeelde uitdagingen, zoals energie, inrichting en onderhoud.

We starten met drie pilootzalen in Haspengouw Zuidoost Limburg

  • Buurthuis Aldo ('s Herenelderen) – Werkt aan een nieuwe, bredere invulling van de zaal.

  • CC De Kômmik (Vroenhoven) – Ontwikkelt een duurzaam businessmodel voor de toekomst.

  • Parochiecentrum Mopertingen – Zet in op een multifunctionele rol voor het gebouw en de omliggende buitenruimte.

Daarnaast betrekken we minstens negen andere dorpszalen, zodat zij kunnen leren van de ervaringen van de pilootzalen en deze kennis in hun eigen situatie kunnen toepassen. Het uiteindelijke doel? Een duurzaam netwerk waarin dorpszaalbeheerders samen sterker staan, niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst.

Alleen voor de inwoners van Mopertingen.

Jouw Stem, Jouw Dorp: Bouw Mee aan de Toekomst van Mopertingen!

De parochiezaal van Mopertingen wil nog beter inspelen op de behoeften van onze inwoners en verenigingen. Wat vind jij belangrijk als het gaat om ontmoetingsruimte, verenigingsleven en vrije tijd? Laat je stem horen via deze korte enquête en help ons samen een sterke toekomst uit te bouwen! Jouw mening telt én je maakt kans op een waardebon van €25 bij lokale handelaars. Invullen kan tot en met 6 april 2025. Bedankt voor je deelname!
 

Een dorpszaal is meer dan een plek voor feesten en bijeenkomsten. Het kan een multifunctionele ruimte zijn waar mensen elkaar spontaan ontmoeten, waar nieuwe initiatieven ontstaan en waar het dorpsleven tot bloei komt. Dit project helpt beheerders nadenken over hoe hun zaal meer kan betekenen voor de gemeenschap.

Door in te zetten op intervisie, samenwerking en slimme investeringen, zorgen we ervoor dat dorpszalen niet verdwijnen, maar evolueren. We bouwen aan een toekomst waarin deze zalen opnieuw een kloppend hart van het dorp worden – toegankelijk, dynamisch en duurzaam.

Buurthuis Aldor
Moppertingen
Riemst
LEADER LIMBURG

Wat willen we realiseren met dit project?

Dit project richt zich op het bevorderen van intervisie en samenaankoop tussen dorpszaalbeheerders om het beheer, de infrastructuur en de programmering van dorpszalen toekomstbestendig te maken.
De specifieke projectdoelstellingen zijn:

  1. 3 vrijwilligersgroepen van dorpszalen die via intervisie gemeenschappelijke uitdagingen detecteren en samen duurzame oplossingen bedenken op het gebied van gebouw, beheer en programma.
  2. Onderzoek, testen en implementeren van bestaande intervisietools die het mogelijk maken dat beheerders van dorpszalen zich online en fysiek verenigen en intervisie mogelijk maakt.
  3. We lanceren en promoten samenaankoop en motiveren beheerdersgroepen van dorpszalen om zich te verenigen en via samenaankoop oplossingen te zoeken voor hun gedeelde uitdagingen.
  4. Onderzoek, testen en implementeren van een tool om samenaankoop tussen dorpszalen mogelijk te maken en te organiseren.
  5. We betrekken minimaal negen andere beheerdersgroepen in het leadergebied die we met uitwisselingsmomenten handvaten en tips meegeven die ze in hun eigen situatie kunnen toepassen. Zij kunnen aansluiten bij een lerend netwerk over heel Vlaanderen.
  6. 3 vrijwilligersgroepen van dorpszalen die ook na het project ter beschikking staan om andere vrijwilligersgroepen in het LEADER-gebied of daar buiten te woord te staan bij vragen over samenaankoop en de resultaten van de intervisie.
  7. 3 dorpszalen die op basis van intervisie en via samenaankoop een kleine, maar impactvolle investering doen gericht op verbetering van het gebouw, het programma of het beheer.
  8. Vormingsmoment voor een breed publiek waarbij goede praktijken uit het project worden gedeeld. 
binnen